Lubelski Lipiec 1980 – festyn rodzinny

Lubelski Lipiec 1980 – Festyn rodzinny jest to projekt współrealizowany z Fundacją Ruchu Solidarności Rodzin w ramach konkursu Miasto Kultury. Jest to trzecia edycja projektu Lubelski Lipiec 1980. W tym roku będzie podzielony na trzy części. Pierwsza część to uliczne malowanie portretu miasta przez uczniów szkoły plastycznej w Lublinie – będą to chętni gimnazjaliści i licealiści. Druga część, to festyn rodzinny, który zrealizujemy w Ogrodzie Saskim, natomiast trzecia, to koncert z muzyką na żywo w Muszli Koncertowej.

11713662_805247526255414_3268053781484989148_o

Zaangażujemy uczniów szkoły plastycznej w Lublinie(gimnazjum i liceum) i wspólnie z mieszkańcami Lublina namalujemy wielki obraz miasta. Uczniowie według własnego uznania pokażą najbardziej charakterystyczne elementy miejskiej architektury oraz najbardziej wyróżniające się cechy Lublina, a Lublinianie będą domalowywać swoje fragmenty obrazu. Zadaniem artystów będzie wydobycie związków między falą strajków z lipca 1980 roku a współczesnym Lublinem i ukazanie ich w “Portrecie Miasta”. Artyści ze szkoły plastycznej będą malowali swój obraz na specjalnie do tego przygotowanych podobraziach – na ogrodzeniu Ogrodu Saskiego zainstalujemy płyty pilśniowe (lub inny materiał) o łącznej powierzchni kilkunastu metrów kwadratowych, który będzie pełnił funkcję właśnie podobrazia.

11728697_805243699589130_7936461888934511876_o

Drugą częścią zadania publicznego będzie organizacja festynu rodzinnego, podczas którego będziemy prowadzili animacje i zabawy dla dzieci i młodzieży. Do tego zorganizujemy pokazy i turnieje gier planszowych,  przede wszystkim takich gier, które swym tematem nawiązują do historii Polski Ludowej. Dodatkowo wraz z beneficjentami projektu przeprowadzimy konkurs wiedzy o Lubelskim Lipcu i PRL-u oraz namalujemy pocztówkę Lublina (to odmienne działanie niż “Portret Miasta”). Podczas festynu będziemy wykorzystywać najróżniejsze formy przekazu artystycznego – od tworzenia ekologicznych zabawek, przez malowanie, kolorowanki, a także zabawy animacyjne dla dzieci i młodzieży. Wszystkie te atrakcje będą w pełni nieodpłatne dla uczestników festynu.

11717388_805245016255665_901452649360901611_o

Koncert poprowadzą lubelscy artyści, którzy zaśpiewają hity PRL w nowych aranżacjach. Konferansjer zaś zapewni odpowiedni poziom humoru oraz dostarczy widzom informacji o fali strajków i jej wpływu na współczesny Lublin i Polskę.

Pierwsza część projektu zostanie zrealizowana w czerwcu. Pozostałe dwie – w lipcu, jednego dnia.

Ważnym elementem naszych działań będzie zainstalowanie flag na latarniach na Krakowskim Przedmieściu. Posiadamy już zgodę Urzędu Miasta Lublin, który zezwolił na zawieszenie 50 flag związanych z 36. rocznicą Lubelskiego Lipca 1980 w dniach 1-16 lipca. Na poszczególnych flagach zamieścimy informacje o fali strajków z 1980 oraz o sposobie ich uczczenia, czyli o festynie rodzinnym i koncercie. Tym sposobem informacje o naszym przedsięwzięciu, a przede wszystkim o tym, czym był Lubelski Lipiec, dotrą do kilkudziesięciu tysięcy mieszkańców i turystów, którzy przez dwa tygodnie będą mogli oglądać te flagi na deptaku.

Beneficjentami projektu będą mieszkańcy Lublina, którzy zdecydują się wziąć udział w naszej zabawie. Festyn będzie nieodpłatny, dlatego też nie będzie on imprezą elitarną, a powszechną. Każdy Lublinianin będzie miał możliwość skorzystania z przygotowanych przez nas atrakcji. A tego będzie naprawdę wiele!

Zrealizowano przy pomocy finansowej Miasta Lublin

Urzad_Miasta_Lublin_maly